Hogyan számoljunk konverziót egy webshop esetében?

A konverziós arány kiszámítása nem ördöngősség, viszont roppant hasznos adat ahhoz, hogy a teljesítményt valamilyen módon mérni tudjuk.

Mi a konverziós arány számolásának módja? Egy weboldal esetében az általunk célként definiált akciók elosztjuk a látogatók számával, és megszorozzuk százzal, az így kapott konverziós arány pedig egy kiváló metrika a weboldalunk teljesítményére.

 

A konverziós cél lehet bármi, akár egy regisztrált felhasználó megszerzése, egy e-book vagy file letöltése, vagy éppen egy vásárlás. Míg előbbiek esetében a konverzió pusztán a weboldal sikerességének a jelzője, addig a webshopok esetében, amelyek fő profilja az online értékesítés, ez az egyik legfontosabb mutatószám, amellyel mérhetjük tevékenységünk sikerét.

 

Mik azok a legfontosabb paraméterek, amelyekre egy webshop konverziós arányának kiszámításánál figyelnünk kell, és milyen trükköket vethetünk be, hogy ezt az arányt tovább növeljük?

 

A konverziós arány mellett nem árt figyelmet fordítani mint a vásárlói életút érték, egy új vásárló megszerzésének költsége, átlagos rendelési érték, vagy az egyes forgalom források rangsorolása. A teljesség igénye nélkül nézzük sorban mit is takarnak ezek.

 

 

Vásárlói életút érték (Customer lifetime value)

 

A Customer lifetime value, magyarul talán vásárlói életút érték azt mutatja meg, hogy egy vásárló átlagosan mennyi bevételt hoz egy cégnek a megszerzésétől az elvesztéséig. Ennek az értéknek a birtokában már könnyebben eldönthetjük, hogy mi az a maximum érték, amelyet még érdemes költeni egy-egy új vásárló megszerzésére.

 

 

Új vevő megszerzésének költsége (Customer Acquisition Cost)

 

És már itt is vagyunk: a lényeg, hogy az egy új vásárló megszerzésére fordított összegnek (Customer Acquisition Cost) mindenképpen alacsonyabbnak kell lennie, mint a vásárlói életút értéknek, hiszen ebben az esetben nem keresünk pénzt egy-egy vásárlón.

 

 

Átlagos rendelési érték

 

Ahhoz, hogy megállapítsuk a nyereséget és a vásárlói életút értéket, a profit rátánk mellett nyilvánvalóan tisztában kell lennünk azzal, hogy mennyi egy-egy átlagos rendelés értéke. Természetesen az a célunk, hogy ez az érték minél magasabb legyen, melynek birtokában dönthetünk arról, hogy mely termékeket kínáljuk csomagban, melyikhez milyen kiegészítőt ajánljunk, vagy milyen upsell technikákat használjunk a prémium termékek értékesítéséhez, illetve melyik az az értékhatár, ami felett felajánlhatjuk az ingyen házhoz szállítást a vevők számára.

 

 

Forgalom források bevétel alapján történő rangsorolása

 

Ha már pénzt költünk online marketingre, nem mindegy, hogy milyen hatékonysággal tesszük azt. Hogy ezek a csatornák mennyi bevételt hoznak és milyen mértékben növelik eladásainkat, nagyon komoly hatással van egy elektronikus kereskedelemmel foglalkozó cég nyereségére, ezért nem árt folyamatosan figyelnünk, honnan és milyen formában érkezik az oldalunkra a forgalom. Ahogyan azzal sem árt tisztában lennünk, hogy a webshopunkba érkező forgalom melyik része az amelyik a legtöbb bevételt termeli, így a későbbiekben ezekre a tartalmainkra nem árt komolyabb figyelmet fordítanunk.

 

Mit tehetünk kereskedőként a fenti értékek javítása érdekében? Szintén a teljesség igénye nélkül pár tipp a konverziós arány növelése érdekében.

 

 

Ügyeljünk az oldal sebességére!

 

A Google mérései szerint, ha egy oldal nem töltődik be két másodpercen belül elveszíti a látogatóinak 53 százalékát. Szenteljünk komoly figyelmet arra, hogy ne veszítsük el potenciális vásárlóink majd felét az optimalizálatlan weboldal miatt. Ugyancsak a keresőóriás számításai szerint webshopok esetében, minden késlekedéssel töltött másodperc 7 százalékkal rontja a konverziós arányt.

 

 

A konverzió optimalizálás mellet ügyeljünk a SEO-ra is!

 

A SEO és a konverziós arány optimalizálása járjon kéz a kézben, és ügyeljünk arra, hogy minél jobb helyen jelenjenek meg oldalaink a keresők találati listájában. A Google rank javítása érdekében helyezzünk el megfelelő kulcsszavakat az oldalainkon, ügyeljünk a minőségi tartalomra, és bánjunk megfelelőn a felhasználók adataival.

 

 

Legyen mobilbarát az oldalunk!

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a mobilbarát oldalak fontosságát. A felhasználók egyre nagyobb arányban mobil készülékekről érik az oldalakat és az ezekre az eszközökre nem megfelelően optimalizált webshopokkal aligha érhetünk el sikereket. A reszponzív webdesign nemcsak usability, de keresőoptimalizáció szempontjából is alapelvárás 2021-ben a webshopokkal szemben.

 

 

Egyszerűsítsük le a vásárlás befejezését

 

A megrendelés véglegesítésekor törekedjünk arra, hogy a lehető leggyorsabban befejezhessék látogatóink a tranzakciót. Az elhagyott kosarak és félbehagyott vásárlások nagy mértékben csökkentik a konverziós arányt, ezért törekedjünk arra, hogy a lehető legkevesebb adat megadásával, minél gyorsabban befejezhessék a vevők a vásárlását. Néha tényleg egyszerűen csak azért az öt pár zokniért érkeztek, ne hagyjuk veszni őket a túl komplikált fizetési folyamattal és checkouttal!

 

Szeretnéd megismerni a PriceKit szolgáltatásait? Próbáld ki most két hétig ingyenesen!

INGYEN KIPRÓBÁLOM