Miért érdemes webshop platformot vagy bérelt webáruházat használnod?

Kisebb költséggel működtetheted a webshopodat, támogatást kapsz hozzá az üzemeltetőktől, és a webáruházadat olyan alkalmazással is összekapcsolhatod, amelyik automatikusan megoldja helyetted az árazást, valamint folyamatosan figyeli és elemzi a konkurencia ár- és készletváltozásait.

Kezdő e-kereskedőként kardinális kérdés a webshop elindításának és üzemeltetésének költsége, valamint az, hogy milyen erőforrásokra lesz szükséged a működtetéséhez, karbantartásához. Az sem mindegy, hogy milyen - a munkádat nagy mértékben segítő, a termékkínálatot és az árakat automatikusan frissítő - alkalmazásokat tudsz integrálni a webáruházba.

A legdrágább az egyedi fejlesztésű webáruház, amelynek csak az elkészítési költsége több százezres, ha nem milliós nagyságrendű összeg. Amennyiben kezdő e-kereskedőként szeretnéd minél alacsonyabb költséggel elindítani a vállalkozásodat, válaszd a nyílt forráskódú webshop motort vagy a bérelhető webáruházat.

 

Milyen szempontok alapján válaszd ki a webshopodhoz a platformot?

Az első az, hogy mekkora a kínálat, mennyi termékkel akarod elkezdeni a kereskedést. A második az, hogy rendelkezésedre áll-e fejlesztő, aki adott esetben segíteni tud a webáruházad személyre szabásában.

A harmadik, hogy szükség lesz-e folyamatos supportra a webshop fenntartásához, a frissítések kezeléséhez. A negyedik az ár - mekkora büdzsé áll rendelkezésedre a webshop kialakításához -, a következő a dizájn, és az, hogy a felület milyen könnyen (vagy nehezen) kezelhető. Érdemes arra is gondolnod, hogy összeköthető-e az általad használt szoftverekkel (például árazó és készletnyilvántartó megoldással vagy számlázóprogrammal) a webáruház az egyes platformokon.

A bérelt webshop esetén például nem kell külön a karbantartással foglalkoznod, a nyílt forráskódú webshop használatakor viszont a te ellenőrzésed alatt áll a rendszer.

 

Nyílt forráskódú webshopok

A nyílt forráskódú (open source) webshopoknak nincsen telepítési költsége. A forráskód a webáruház váza, erre telepíthetők fel különféle modulok. Az open source forráskódok másolhatók és tetszés szerint használhatók, módosíthatók, de nem feltétlenül ingyenesek. A személyre szabott webshop felépítéséhez azonban már fejlesztő segítségét kell igénybe venni, különösen akkor, ha komplex módon összerakott rendszert használsz. (Bár szakmai segítséggel meg is tanulhatod a rendszer kezelését.)

Az egyik legnépszerűbb és legtöbb felhasználóval rendelkező motor a Magento. Fontos, hogy használatakor te maradsz a webshopod tulajdonosa.

Magentós webáruházad működtetéséhez jelentős erőforrást kell átcsoportosítanod, kezelése nem a legegyszerűbb, viszont olyan alapot kapsz a webáruházad felépítéséhez, amiben számtalan ötletet valósíthatsz meg - ebben a Magento Marketplace-en elérhető modulok lesznek a segítségedre.

 

Bérelhető webshopok

Kétségtelen előnyük, hogy a használatukért fizetett havidíjért kész megoldásokat kapsz, és a szolgáltatás tartalmazza a tárhelyet, a bővítményeket, a sablonokat stb. Kényelmesen elindíthatod a webáruházadat, mivel fejlesztői munkára sem lesz szükség. A bérlés költsége általában alacsony, nem nehéz kigazdálkodni.

A rendszer kezelését is könnyű megtanulni, a kész platformnál azonban nincsen akkora mozgástered, ha egyedivé szeretnéd alakítani a webáruházadat, és a fizetési megoldások közül is csak azt veheted igénybe, amit a felület felkínál.

 

UNAS

Népszerű, és az egyik legjobb árú szolgáltatás webshop indításához. Kezelése nem túl bonyolult, a használat nem igényel fejlesztői tudást vagy informatikai hátteret. Az UNAS webshop ráadásul jól skálázható. Hátránya, hogy zárt forráskódú, emiatt külső fejlesztőt nem kérhetsz meg, a platform saját fejlesztőihez kell fordulnod egyedi igények vagy probléma esetén.

 

Shopify

Az egyik legjobb rendszer a Shopify, aminek az előnyeit egy korábbi blogbejegyzésünkben már részletesen ismertettük. Hatalmas tudásbázissal rendelkező felület, ami könnyen kezelhető és viszonylag egyszerűen üzemeltethető. Ugyanakkor kifejezetten drága, bár cserébe számtalan applikációt nyújt az eladásaid, üzleted támogatására.

 

Shoprenter

Magyar fejlesztésű bérelhető webáruház, amelyben szintén készen kapsz megoldásokat a saját üzleted elindításához. Mivel hazai csapat alkotta meg és üzemelteti, magyar nyelvű segítséget vehetsz igénybe, ha elakadnál. A szolgáltatás olcsó, és az itthoni igényekre reagál a fejlesztésekkel. A hátránya az, hogy ha a rendelkezésre álló sablonoktól eltérő, egyedi arculatot szeretnél adni a webáruházadnak, csak a Shoprenter fejlesztőin keresztül teheted meg, plusz díjért.

A bemutatott platformok mindegyikébe beépíthető a PriceKit árazástámogató alkalmazás.

Az automatizált árazás lényege, hogy a megadott paraméterek alapján a webáruházad termékeinek árait ennek az intelligens árazási szoftvernek a segítségével állíthatod be.

Mivel az e-kereskedelmi piacon a legtöbb szegmensben erős a verseny, az árautomatizáció a konkurensek árainak, illetve készleteinek folyamatos figyelésével történik. A PriceKit az így kapott adatok és a saját kereskedői preferenciáid, árstratégiád alapján határozza meg, hogy melyik terméknek pontosan milyen ára lesz – automatikusan, gyorsan, akár több 10 ezer termékre vonatkozóan. Ráadásul ezek az árak folyamatosan, dinamikusan változhatnak a versenytársaid árazásához képest.

Mindez rengeteg munkát és pénzt takaríthat meg neked és a webshopodnak, ráadásul az optimális áraknak köszönhetően a konverziók is javulhatnak, így a céged több profitot termelhet.

 

 

Szeretnéd megismerni a PriceKit szolgáltatásait? Próbáld ki most 2 hétig ingyen! 

Kipróbálom