Növelnéd a konverziós rátát? Meríts ötletet a külföldi példákból!

Sikeres konverzióoptimalizálásba kezdeni nem is olyan könnyű feladat, mint azt elsőre gondoljuk. Hiába szereztünk rengeteg statisztikai adatot, ha azokat nem tudjuk megfelelően hasznosítani; sőt: első körben el kell döntenünk, hogy mit szeretnénk vizsgálni.

Érdemes megnéznünk, mások milyen változtatások árán növelték a konverziós arányt – mutatunk néhány remek külföldi példát!

1. Megújult webdesign, jobb konverzió? Igen!

A clx.com a kanadai Walmart esetén mutatja be, mennyit jelent, ha a látogatók letisztul, mobilbarát kezelőfelületen ismerkedhetnek a termékekkel: 20%-kal növelték a konverziót pusztán néhány egyszerű változtatással.

A cég észlelte, hogy a legtöbben tabletről, okostelefonról böngésznek, ezért úgy döntöttek, átalakítják a weboldalt. Azáltal, hogy eltávolították a „Részletek megtekintése” gombot azoknál a termékeknél, amelyek nem voltak elérhetők, a konverziós arány is nőtt. Hihetetlen, de néha a legkisebb dolgok teszik a legnagyobb csodát.

Érdemes ezt a tanulságot átmenteni saját webáruházad kialakításánál is, hiszen az, hogy a lehetséges vásárló tényleges vásárlóvá konvertálódjon, az ilyen apróságokon áll vagy bukik.

2. Videókkal növelheted a konverziós arányt? Nem mindig.

A BrookdaleLiving.com az idősek számára kínál magas színvonalú, biztonságos lakhatási lehetőségeket és ápolást, közel 700 helyen. Egy rendkívül sematikus oldallal indultak, ezért végül a teljes újratervezés mellett tették le a voksukat. Az optimalizálással megbízott Fathom két variációt is készített, majd a tesztelés során nem várt eredményre jutottak.

A videós tartalmakkal operáló verziót lekörözte az egyszerűbb, inkább képekre támaszkodó kialakítás. Ennek hátterében több tényező is állt, az egyik, hogy a felhasználók egy része lassabb netkapcsolattal rendelkezett, így nem töltődött be megfelelően a videó. Ezekben a másfél perces kisfilmekben az idősek beszámoltak a Brookdale-ben szerzett pozitív tapasztalataikból. Mint kiderült, ezeket a videókat sokan felesleges reklámnak, marketinges nyomulásnak vették – ez volt a másik lényeges tényező. Az idősebb célközönség ráadásul idegenkedett az audiovizuális tartalmaktól, emiatt gyorsan kiléptek az oldalról.

A Brookdale levonta a tanulságot: a vásárlók, pontosabban az adott célközönség kéretlen tartalmak nélkül, gyorsan és sallangoktól mentesen kívánnak informálódni. Ebből is látszik, hogy nincs bevált recept, a konverzióoptimalizálásnál figyelembe kell vennünk, hogy kinek, mit és hogyan kínálunk.

3. Hosszú lista helyett többlépcsős folyamat

A Venture Harbour saját példáján mutatja be, hogy a nagy felfedezések néha teljesen véletlenül történnek. Nekünk azonban nem muszáj feltalálnunk a spanyolviaszt, megtette ezt már más helyettünk.

A Venture Harbour röviden összefoglalva abban segít a vállalatoknak, hogy sikeresebbé váljanak: feltérképezi a problémáikat, és azokra megoldást dolgoz ki. Tapasztalataik szerint a konverziós ráta növelhető, ha a felhasználók több lépésben teszik meg a teljes folyamatot. Ez annyit tesz, hogy például a rendelésnél ne egy hosszú űrlappal sokkoljuk a vásárlót, hanem részletenként kérjük be az adataikat. Ezzel nem csupán a felhasználói élményt javítjuk, hanem a Venture Harbournél maradva, a konverzió többszörösére is szert tehetünk – esetünkben egy hét alatt ez 300%-kal nőtt.

Mint minden másnál, itt is fontos a mértéktartás. Egyszerre tehetünk fel több kérdést, de az is fontos, hogy ne daraboljuk szét túlságosan a folyamatot, hiszen ezzel pint ellenkező hatást érhetünk el. Mint korábban említettük, első körben azt kell meghatározni, hogyan térképeznéd fel a honlapodat. A vásárlói elégedettség felmérése nagyszerű kiindulás lehet, hiszen számos olyan problémával találkozhatsz, ami magadtól eszedbe sem jutna. Itt is hasznosítható a többlépcsős módszer.

A legjobb, ha mindeközben tájékoztatod a vásárlót, hány lépésből áll az egész folyamat, és mennyi van még hátra. Így sokkal nagyobb az esély a teljes kitöltésre.

4. Közösségi média – kell vagy sem?

Visszakanyarodva a clx.com cikkéhez, két példa is mutatja, hogy a közösségi médiában való jelenlétünket nem feltétlenül akarjuk összekapcsolni az online vásárlással. Rengeteg vevő érkezhet persze a Facebookról, hiszen nem véletlenül jelentetjük meg a hirdetéseinket rajta, azonban a rendelés leadásánál ez már mit sem számít.

A norvég BliVakker kozmetikumokban utazik, rendkívül gyorsan fejlődnek, köszönhetően kedvező áraiknak. Úgy gondolták, a vásárlási folyamatot megkönnyítik, ha lehetővé teszik az ügyfeleknek, hogy Facebook fiókjukkal jelentkezzenek be – csalódniuk kellett. Miután eltávolították ezt az opciót, a konverziók száma 3%-kal növekedett, és hetente 10 ezer dollárral több bevételt értek el.

Újabb példa, a finn Taloon e-kereskedelmi áruház, amely vízvezetéket, elektronikai, kertészeti és ehhez hasonló eszközöket kínál. Növelni akarták az eladásaikat, ezért tesztelésbe kezdtek. Mint kiderül, a termékoldallal akadt probléma: volt egy gomb, amivel a vásárlók megoszthatták volna a közösségi oldalukon az árucikket. Azon túl, hogy ezt senki sem tette meg, még bizalmatlanokká is váltak annak minőségét illetően. Miután megszabadultak ettől a felesleges elemtől, a konverziójuk 11,9%-kal nőtt.

A fentebbiekből is kiderül, hogy amikor a konverziós arányunkat szeretnénk növelni, érdemes a legalapvetőbb dolgok felülvizsgálatánál kezdeni. Ha már megfogalmazódott a vásárlóban, hogy tőlünk rendel, a mi szolgáltatásunkat veszi igénybe, akkor igyekezzünk a lehető leggyorsabban eljuttatni a folyamat végére – akár több lépéssel, de felesleg nélkül!

 

Szeretnéd megismerni a PriceKit szolgáltatásait? Próbáld ki most két hétig ingyenesen!

INGYEN KIPRÓBÁLOM