Mi a haszonkulcs és miért kell ismerned?

Üzleted sikeres működéséhez, sok egyéb tényező mellett elengedhetetlen a jó árképzés, és hogy átlásd, a bevételekből ténylegesen mennyi marad a cégednél. Tudni szeretnéd, elég stabil lábakon áll-e a vállalkozás? Ennek egyik mutatója a haszonkulcs.

1. Az alapok: miből épül fel az ár?

Gyakran használt, de megunhatatlan példa: a fogyasztói ár éppen úgy épül fel, mint egy ház. A kiskereskedelemben az alapozás a beszerzési árnál kezdődik, felfelé haladva következnek a költségek (később részletezzük), és a nyereség. Ezeknek az elemeknek az összege teszi ki a nettó árat, de itt még házunk félkész állapotban. Erre jön az áfa, azaz az építményünk teteje, amivel kiegészítve a nettó árat megkapjuk a bruttó-, vagyis a fogyasztói árat.

2. Haladó: az árrés

Ahhoz, hogy pontos képet kapj a bevételeidről, és képes legyél tervezni, szükséges a költségek minél részletesebb ismerete. Költség minden olyan kiadás, amit azért fizetsz ki, hogy a bevételt megszerezd, így többek között a rezsi, bérleti díj, a fizetések, hirdetés, adózás, az eszközök beszerzése, cseréje stb. A frissen indult e-kereskedőknek nem mindig képesek ezt tételesen listázni, ezért érdemes már a kezdetekkor egy könyvelő segítségét kérni.

A (jó) kereskedő, dolgozzon online vagy offline területen, a termékeit vagy szolgáltatásait magasabb áron értékesíti, mint amennyiért megszerezte. Ekkor jön képbe az árrés fogalma, amivel a beszerzési ár növekszik. Ahhoz, hogy stabilan működjön az üzlet, az árrésnek fedezetet kel nyújtania a költségekre és a nyereségre. Utóbbin múlik, meddig maradsz a piacon, és milyen fejlesztéseket vihetsz végbe a cégedben, ezért is kártékony túlságosan alacsony árakkal operálni.

3. Pro: a haszonkulcs

Mint írtuk, a sikerességedet felmérheted a haszonkulcs kiszámításával. Először tisztázzuk a fogalmát: A cég működése során biztosítani kell a szükséges árrés tömeget, ennek érdekében a beszerzési ár arányában meghatározzuk az árrés nagyságát. Ez a százalékos mutató a haszonkulcs.

Egyszerűbben fogalmazva, a haszonkulcs megmondja, a bevételekből mekkora rész marad a cégnél, de azt is figyelembe veszi, hogy milyen költségekkel jár a vevők kiszolgálása. Két leggyakrabban használt típusa a bruttó és a nettó. Alapvetően úgy számítható ki, hogy a nyereséget elosztjuk a bevétellel. Nézzük!

  • A bruttó haszonkulcs

A bruttó haszonkulcs az előállítási költséghez viszonyított nyereséget mutatja meg. Például, 5000 forintot fizetsz az árukért, de 7000 forintért értékesíted, ebben az esetben a bruttó nyereség 2000 ezer forint. Ha ezt elosztod a teljes bevétellel, akkor megkapod a bruttó haszonkulcsot, esetünkben az eredmény 0,4. Szorozod meg százzal, így kijön a haszonkulcs százalékos értéke: 40%.

Ez az érték a termékek létrehozásának a költségét is magába foglalja. Árnyaltabb képet ad a nettó haszonkulcs.

  • A nettó haszonkulcs

Ez a típus azt mutatja meg, hogy a bevételekből mennyire sikeresen teszel szert a nyerségre. Ehhez az árbevételből ki kell vonnod az értékesített áru költségét és a működéshez szükséges egyéb költségeket, az adót, adósságtörlesztést. Mindent, ami nem nálad marad.

Vegyünk ismét egy példát! 8000 forintért szerezed be a termékeket, de 10000 forintért adod tovább, a további költségek pedig összesen 1000 forintot tesznek ki. A nettó nyereséged 1000 forint, ezt osztod el a teljes bevétellel, majd szorzod meg százzal. Ebből kijön a nettó haszonkulcs, ami most 10%.

4. Minél magasabb a haszonkulcs, annál jövedelmezőbb a cég

Fontos megjegyeznünk, hogy önmagában a haszonkulcs kiszámítása nem ad teljes képet a webshopod/vállalatod működéséről, azonban fontos jelzést adhat. Ha túl alacsony, változtatnod kell, mégpedig első körben érdemes az áraknál kezdeni.

Az árazásnál figyelembe kell venned jó néhány szempontot, de egy jó szoftver használatával megspórolhatsz magadnak rengeteg munkát. Vedd figyelembe a költségeidet, de tartsd szem előtt, hogy a sikeres vállalkozáshoz nyereséget kell termelned! Sorvezetőre van szükséged? Próbáld ki a PriceKitet!

 

Szeretnéd megismerni a PriceKit szolgáltatásait? Próbáld ki most két hétig ingyenesen!

Ingyen kipróbálom