Mit csinálj azokkal a termékekkel, amiket nem tudtál eladni karácsonykor?

Már most lehet tudni: 2020 egyik nagy nyertese az online piac. Az e-kereskedők profitáltak a legjobban a koronavírus-járványból, rekord forgalmat bonyolítottak. Ám annak ellenére, hogy ennek a szektornak a forgalma 2020 első 9 hónapjában 30%-kal haladta meg 2019 azonos időszakát (elérve a bruttó 526,5 milliárd forintot) élénken él a félelem a kereskedőkben, hogy mi lesz, ha karácsony után rajtuk marad az áru egy része, illetve mi fog történni 2021-ben. A megmaradt árukészlet, még mindig mumus, pedig többféle technikát is alkalmazhatunk arra, hogy optimalizáljuk a folyamatokat, és a karácsonyi szezon után is értékesíthessük az el nem adott termékeket.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe elsőként?

Mielőtt bármibe belefognánk – legyen szó akár újraárazásról, akár csomagok összeállításáról – először érdemes átgondolnunk, milyen árindikátorok játszanak kulcsszerepet az árazás során. Erről korábban már írtunk, cikkünkben 4 lényeges tényezőt emeltünk ki. Az első a termék adott időn belüli átlagára, a második a piaci szereplők viselkedési mintázata (többek közt a legfőbb konkurensek és a piaci szegmens legerősebb szereplőinek taktikái, árazási stratégiái, viselkedése egy adott helyzetben vagy időszakban), a harmadik a mi szintünkön található versenytársak jellemzői, végül az, hogy konkurenseinknél tapasztalt áringadozások megegyeznek-e az akciók, leárazások időpontjával.

A következő, amit figyelembe kell vennünk, az a két ünnep közti árumozgás és az ajándékba vett termékek visszaküldése. Sokan élnek ugyanis azzal a lehetőséggel, hogy ha online rendelik meg a terméket, és kiderül, hogy valami miatt nem találják megfelelőnek, a megajándékozottnak nem tetszik, akkor a vevő a termék kézhezvételtől számított 14 napon belül indokolás nélkül elállhatnak a szerződéstől. Az akciókkal érdemes megvárni ennek az időszaknak a végét.

Akciózzunk? Hogyan?

Az ünnepek után a vásárlók kifejezetten várják a különböző kedvezményeket, árleszállításokat, külön cikkek foglalkoznak azzal, hogy mire érdemes ügyelniük, hogyan vásároljanak ilyenkor. Sőt: van, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy a vásárlók ne akarjanak mindent decemberben, az ünnepek előtt beszerezni – részben a posta, a futárszolgálatok, a cégek kiszállítási szolgáltatásainak túlterheltsége miatt -, hanem a vásárlások egy részét ütemezzék át a következő év elejére, amikorra csökken a forgalom és a terhelés, és attól sem kell tartani, hogy a kereskedőknél kifogy a készletből a kiszemelt termék.

A január rendszerint a „készletkisöprés” ideje is számos cég esetében, ezért is lényeges időszak a kereskedelemben.

Az akciók esetén érdemes a versenytársakhoz is igazítani az árakat és az időzítést, ebben nyújt hatékony segítséget a magyar fejlesztésű PriceKit. Így elkerülhető, hogy például alulpozícionáljuk a termékeinket, és túlságosan alacsony akciós árral mi magunk erodáljuk az értéküket.

A csomagkedvezmények szerepe

Népszerű a fogyasztók körében több termék, több szolgáltatás vagy termék és szolgáltatás párosítása, mivel a megtakarítás és észszerűség fogalma kapcsolódik hozzá. Ezért jó, ha számolunk ezzel a lehetőséggel.

Választhatjuk, hogy egy adott termékhez kupont, plusz kedvezményt, bónuszt kapcsolunk, de azt is, hogy személyre szabott csomagajánlatot kínálunk a vásárlóinknak. Utóbbi előnye az, hogy nem ruházható át, a vásárlónknak kell élnie vele. Megszokott a bundle típusú kedvezmény, amikor előre összeállított csomagokat kínálunk kedvezménnyel, vagy csaliterméket kapcsolunk kedvezményesen egy adott csomaghoz. Készülhetünk csatorna típusú csomaggal is, amikor például a fizikai üzletben való vásárlást javasoljuk az ottani akciók miatt. A csomagokról részletesen Az árazás alapjai az e-kereskedelemben című anyagunkban írtunk.

Promóciók

Egész évben keresett termékeknél nem biztos, hogy hosszú távon jó stratégia az árleszállítás, akciózás. Az ünnepek után ezekre a termékekre külön hangsúlyt fektethetünk, külön promotálhatjuk őket, felkelthetjük irántuk újra az igényt.

 

Szeretnéd megismerkedni a PriceKit szolgáltatásait? Próbáld ki most két hétig ingyenesen!

INGYEN KIPRÓBÁLOM